DRUMEȚIE: CHEILE TURZII – PE FIRUL VĂII HĂȘDATE ȘI PE VERSANTUL STÂNG

previous arrow
next arrow
Slider

Cheile Turzii reprezintă un defileu făcut de Valea Arieșului în Munții Trascău. Cheile se întind de-a lungul Văii Hășdate din județul Cluj și sunt o rezervație naturală protejată de UNESCO. Cu o lungime de peste 1350 m și o înălțime de peste 200 de metri, Cheile Turzii s-au format prin erodarea rocilor de calcar de către râul Hășdate.

Învecinată cu alte trasee turistice precum Cheile Borzești, Cheile Turului sau Cascada Ciucaș, aceasta destinație de o frumusețe rară reprezinta una dintre cele mai bune zone de alpinism din România. Relieful din această zonă a creat peste 250 de trasee de alpinism și escaladă.


În același timp Cheile Turzii oferă poteci minunate de drumeție pe care le poți parcurge, fie cu copii, fie cu prietenul patruped, sau singur.


În acest articol vă voi prezenta un traseu de 2-3 ore pe firul Văii Hășdate și pe versantul stâng al văii.
Este un traseu de suflet pentru mine și pentru Zokni, fiind primul traseu de iarnă  pe care l-am parcurs cu ea în ianuarie 2018, ea având  doar 6 luni atunci.
La intrarea în traseu este o parcare publică gratuită destul de mare, dar care în weekend se aglomerează destul de devreme.


Traseul pronește de la Cabana Cheile Turzii și merge  pe firul apei până la capătul cheilor și apoi urmărește creasta versantului stâng, coborând apoi prin pădure.


Circuitul este marcat cu bandă roșie și apoi punct roșu. Marcajele sunt în stare bună, iar poteca este destul de vizibilă.


Prima porțiune ”Poteca pe firul Văii Hășdate”
Marcaj: bandă roșie: pe firul apei până la capătul cheilor, la intrarea pe traseul spre creasta versantului stâng


Durată: 1h, 1.6 km, 164 m D+, 155 m D-


Parcurgerea traseului pe firul văii nu prezintă dificultate deosebită și nu presupune efort fizic.
Sunt anumite porțiuni mai accidentate amenajate cu lanțuri.


Porțiunea II: Urcare pe versantul stâng al Cheilor Turzii și coborâre la Cabana Cheile Turzii
Marcaj: punct roșu: Valea Hășdate – creasta versantului stâng – Cabana Cheile Turzii


Durată: 1h30 – 2h, 2,7 km, 313 m D+, 280 m D-
Odată ajunși la capătul vestic al cheilor, noi am continuat drumeția urcând pe versantul stâng al văii (adică am continuat spre dreapta).


Se mai poate urca pe versantul drept, care este împădurit, dar cel stâng are mai multe puncte de belvedere.


În apropierea Colțului Ascuțit a fost montată, în anul 1939, o cruce din lemn, înlocuită ulterior cu una din metal. Din poteca marcată se desprinde o cărare care duce direct la cruce.
De la cruce am început coborârea spre Cabana Cheile Turzii, tot pe punct roșu. În scurt timp am intrat în pădure. Poteca e ușor abruptă, să coborâți cu grijă.

Echipament Necesar

Haine în funcţie de anotimp și bocanci de drumeție cu talpă aderantă

Detalii technice

Dificultatea: ușoară

Distanţa: 5 km

Durata aproximativă: 2 - 3 ore

Diferenta de nivel pozitivă: 313m

Diferenta de nivel negativă: 280m